Aktualności
2014-07-09 Zakłady Mięsne "ZBYSZKO" partnerem Dni Ozorkowa 2014
Mamy przyjemność poinformować, że w tym roku zostaliśmy partnerem Dni Ozorkowa 2014. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z imprezy. Na scenie zagr...
2014-07-03 "Weź się za wołowinę!" ogólnopolski konkurs kulinarny
Z przyjemnością informujemy, że nasza Firma jako jedyny zakład mięsny z województwa łódzkiego bierze udział w ogólnopolskiej akcji pod nazwą &quot...
2014-07-02 Nowy sklep Zakładów Mięsnych ZBYSZKO w Łęczycy
Z przyjemnością informujemy, że w sobotę 28.06. nastąpiło otwarcie nowego sklepu Zakładów Mięsnych ZBYSZKO w Łęczycy przy ulicy Kaliskiej 9A. Sklep...

Produkty

Ligawki wieprzowe

Kulinarne propozycje:
Przepis
Stek t-bone z pieczonymi ziemniakami i sałatką vinaigrette
Steka należy marynować w oleju ze świeżymi ziołami przez około 12 godzin. Steka smażymy na rozgrzanym grillu co najmniej 3 minuty z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Po zakończonym smażeniu należy odczekać ok. 3 minut zanim mięso się rozpręży, a następnie posypać gruboziarnistą solą. Łączymy masło z czosnkiem oraz natką pietruszki i po dokładnym połączeniu składników kładziemy cząstkę masła na steku. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatą i sosem vinaigrette. Składniki do przygotowania sosu vinaigrette: Oliwa, ocet winny biały, musztarda z gorczycą, czosnek, pieprz, sól, cukier, natka pietruszki.
Przepis
Pręga wołowa gotowana pod sosem chrzanowym
Pręgę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego, Vegety i kilku kropel magii lub sosu sojowo-grzybowego. Mięso gotujemy do momentu, w którym będziemy mogli bez trudu oddzielić od siebie włókna mięsa widelcem. Sos chrzanowy: Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu delikatnego zarumienienia. Następnie dodajemy kilka łyżek tartego chrzanu i całość chwilę razem smażymy. Dolewamy śmietanę 30% i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos doprawiamy solą ,pieprzem i szczyptą cukru. Ugotowaną pręgę kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem chrzanowym.
Przepis
Żeberka pieczona w miodzie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy żeberka i odstawiamy je na 2-3 godziny, aby się zamarynowały. Po upływie tego czasu żeberka wykładamy na blachę i oblewamy pozostałą marynatą. Żeberka wkładamy do rozgrzanego do 180-200 st. C piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Żeberka są idealnie upieczone, kiedy bez problemu możemy wyciągnąć z nich kostki obracając je lekko palcami. Do tak przygotowanych żeberek bardzo dobrze pasują opiekane ziemniaki i fasola szparagowa pod złotą zasmażką.
Pokaż więcej propozycji