Aktualności
2017-09-06 PROMOCJA
Szanowni Klienci! Do sklepów Zbyszko znów zawitały PROMOCJE!   Kiełbasa biała surowa: obecna cena 16,80 zł/kg,  cena promocyjna 14,80 zł/kg   ...
2017-06-12 NOWOŚĆ! Delikatesy ZBYSZKO
Szanowni Klienci! Z przyjemnością prezentujemy Państwu nową odsłonę sklepów firmowych ZBYSZKO. Galerie Mięs i Wędlin poszerzają swoją ofertę o wyse...
2017-04-05 Nowe stoisko na Hali Gnom
Szanowni Klienci, Jest nam niezmiernie miło poinformować, iż w dniu dzisiejszym otworzyliśmy kolejne stoisko firmowe na hali targowej Gnom w Łodzi ...

   Zakłady Mięsne „Zbyszko” to  połączenie tradycyjnych, sprawdzonych receptur i nowoczesnych technologii produkcyjnych. Oferowane przez nas produkty wytwarzane są  wyłącznie z mięsa i  posiadają najwyższą jakość. Umiejętnie tworzymy smaki, precyzyjnie dobierając składniki mięs, ziół i przypraw. Nasze doświadczenie przekazujemy Państwu  w najlepszych, niepowtarzalnych, aromatycznych wędlinach i mięsach.

                  Zbigniew Kruk   

Przepis tygodnia
Karczek pieczony podany w ciemnym sosie
Karczek wieprzowy bez kości w dużym kawałku nacieramy solą, pieprzem ,czosnkiem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem oraz kilkoma kroplami oliwy tak, aby wszystkie przyprawy pokryły mięso. Doprawiony karczek wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180-200’C piekarnika i pieczemy około 2 godzin. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości mięsa. Karczek możemy piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Kiedy mięso będzie już upieczone zaczynamy robić sos. Jedną, dwie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości tłuszczu. Do cebuli dodajemy dwa pokrojone ząbki czosnku i chwile smażymy. Cebule i czosnek oprószamy mąka pszenna i smażymy razem intensywnie mieszając, aż do uzyskania przez mąkę ciemno brązowego koloru, robimy to na małym ogniu tak aby nie spalić mąki. Kiedy mąka już się zarumieni podlewamy ją sosem, który wytopił się z karczku w trakcie pieczenia. Całość intensywnie mieszamy do momentu zagotowania i zgęstnienia. Jeżeli jest taka potrzeba sos doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowany karczek możemy podać z kopytkami i surówką z ogórka kiszonego.

Stek t-bone z pieczonymi ziemniakami i sałatką vinaigrette
Steka należy marynować w oleju ze świeżymi ziołami przez około 12 godzin. Steka smażymy na rozgrzanym grillu co najmniej 3 minuty z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Po zakończonym smażeniu należy odczekać ok. 3 minut zanim mięso się rozpręży, a następnie posypać gruboziarnistą solą. Łączymy masło z czosnkiem oraz natką pietruszki i po dokładnym połączeniu składników kładziemy cząstkę masła na steku. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatą i sosem vinaigrette. Składniki do przygotowania sosu vinaigrette: Oliwa, ocet winny biały, musztarda z gorczycą, czosnek, pieprz, sól, cukier, natka pietruszki.
Tournedos z polędwicy wołowej
POLĘDWICĘ OCZYŚCIĆ Z BŁON I POKROIĆ NA CZTERY RÓWNE STEKI ORAZ OPRÓSZYĆ DELIKATNIE SOLĄ . BOKI STEKÓW OWINĄĆ PLASTRAMI BOCZKU I ŚCISNĄĆ WYKAŁACZKAMI. NA PATELNIĘ WLAĆ OLIWĘ I OBSMAŻYĆ STEKI Z GÓRNEJ I DOLNEJ STRONY NA RUMIANY KOLOR, WSTAWIĆ DO PIECA ROZGRZANEGO DO 170 C NA OK. 8-10 min. (CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WYBRANEGO STOPNIA WYPIECZENIA STEKÓW). POMIDORY MYJEMY I KROIMY NA TRZY PLASTRY, SOLIMY I PIEPRZYMY. ROZMARYN I 2 ZĄBKI CZOSNKU LEKKO SIEKAMY. DODAJEMY POŁOWĘ MASŁA, MIESZAMY I SMARUJEMY POMIDORY OD STRONY PESTEK, WKŁADAMY DO PIECA ZE STEKAMI I PIECZEMY OK. 4-5 MIN. Z POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MASŁA I CZOSNKU ROBIMY MASEŁKO CZOSNKOWE I SMARUJEMY POKROJONĄ BAGIETKĘ WKŁADAMY DO PIECA NA ok 3 MIN SPOSÓB PODANIA: NA ŚRODKU TALERZA UKŁADAMY PO TRZY GRZANKI, NASTĘPNIE PLASTRY POMIDORA, ŚWIEŻĄ RUKOLĘ I SOCZYSTY STEK. NA KONIEC SKRAPIAMY KREMEM BALSAMICZNYM.
Grillowany stek T-BONE
STEKI OPRÓSZYĆ SOLĄ I ODROBINĄ SIEKANEGO ROZMIARU NASTĘPNIE ODSTAWIĆ NA 10 MIN. WARZYWA UMYĆ, OBRAĆ Z NASION I POKROIĆ W GRUBĄ KOSTKĘ. CAŁOŚĆ SKROPIĆ OLIWĄ. ZIEMNIAKI UMYĆ I POKROIĆ WZDŁUŻ NA ĆWIARTKI, POSOLIĆ, DOPRAWIĆ ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI I DODAĆ OLIWĘ. TAK PRZYPRAWIONE ZIEMNIAKI WSTAWIĆ DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA I PIEC ok. 30 min W TEMPERATURZE 160 C. CZOSNEK I CHILLI POSIEKAĆ, NASTĘPNIE DODAĆ DO WARZYW, WYMIESZAĆ I WSTAWIĆ DO PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW NA OK. 12-15 MIN. MASŁO UTRZEĆ Z SIEKANYM CZOSNKIEM, ROZMARYNEM. STEKI GRILLUJEMY NA PATELNI Z OBU STRON (DO UZYSKANIA WYBRANEGO STOPNIA WYSMAŻENIA), PRZYPRAWIĆ ŚWIEŻO MIELONYM PIEPRZEM. SPOSÓB PODANIA WARZYWA UKŁADAMY NA ŚRODKU TALERZA, NASTĘPNIE KŁADZIEMY STEKI Z MASEŁKIEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM, SERWOWAĆ Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI.
Bałkańskie szaszłyki z karkówki
WOŁOWINĘ KROIMY W ŚREDNIĄ KOSTKĘ, OPRÓSZAMY SOLĄ ZMIĘKCZAJĄCĄ, KOLENDRĄ, PIEPRZEM I KMINKIEM. CEBULĘ I CHILLI OBIERAMY, KROIMY DROBNO W KOSTKĘ ZALEWAMY PIWEM I DOPRAWIAMY MIĘSO. CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZ. JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM, ZGNIECIONYM CZOSNKIEM, SIEKANĄ DYMKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. PO UPŁYWIE CZASU MARYNOWANIA MIĘSO NADZIEWAMY NA DŁUGIE WYKAŁACZKI, WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA ok. 45 min I PIECZEMY W TEMPERATURZE 160 C PODLEWAJĄC OD CZASU RESZTĄ PIWA Z OLIWĄ Z OLIWEK. SPOSÓB SERWOWANIA: SZASZŁYKI WYKŁADAMY NA MIX SAŁAT I DOPRAWIAMY SOSEM JOGURTOWYM I LIMONKĄ
Newsletter SMS
Podaj swój numer telefonu, aby być na bieżąco z najnowszymi promocjami.
Bądź na bieżąco - newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj ważne aktualności z życia firmy, najświeższe informacje o ofercie oraz promocjach na swoją skrzynkę e-mail.
Chcę otrzymywać wiadomości e-mail z ofertą.
Podziel się swoim przepisem
kliknij aby dodać plik