Aktualności
2015-02-05 Wołowina kulinarna! Królewski smak.
Wołowina przez wielu szefów kuchni, i nie tylko, uznawana jest za jeden z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Co raz częściej także zaczyna gościć...
2015-01-30 ZM ZBYSZKO na targach Gruene Woche
Z przyjemnością informujemy, że otrzymaliśmy zaproszenie do uczestnictwa w targach Gruene Woche w Berlinie. Targi te już 80-ta edycja wydarzenia, k...
2014-12-08 Nowy sklep firmowy w Płocku!
Z przyjemnością informujemy, że w ostatnią sobotę 6 grudnia otwarty został nasz nowy sklep firmowy w Płocku przy ul. Gierzyńskiego 17C. Otwarcie sk...

Przepisy

Bałkańskie szaszłyki z karkówki

Składniki

-KARK WOŁOWY LUB INNY KAWAŁEK ODPOWIEDNIO TŁUSTEJ WOŁOWINY 600 gram
-PAPRYCZKA CHILLI 1 sztuka
-SÓL
-PIEPRZ
-KOLENDRA MIELONA LUB ŚWIEŻA
-SÓL ZMIĘKCZAJĄCA
-PIWO JASNE 0,3 litra
-KMINEK
-CEBULA 1 sztuka
-CZOSNEK 4 ZĄBKI
-ULUBIONY MIX SAŁAT
-JOGURT TYPU GRECKI 0,2 litra
-DYMKA ½ sztuki
-OLIWA Z OLIWEK 0,15 litra
-LIMONKA 1 sztuka

Opis

WOŁOWINĘ KROIMY W ŚREDNIĄ KOSTKĘ, OPRÓSZAMY SOLĄ ZMIĘKCZAJĄCĄ, KOLENDRĄ, PIEPRZEM I KMINKIEM.

CEBULĘ I CHILLI OBIERAMY, KROIMY DROBNO W KOSTKĘ ZALEWAMY PIWEM I DOPRAWIAMY MIĘSO.

CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZ.

JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM, ZGNIECIONYM CZOSNKIEM, SIEKANĄ DYMKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK.
PO UPŁYWIE CZASU MARYNOWANIA MIĘSO NADZIEWAMY NA DŁUGIE WYKAŁACZKI, WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA ok. 45 min I PIECZEMY W TEMPERATURZE 160 C PODLEWAJĄC OD CZASU RESZTĄ PIWA Z OLIWĄ Z OLIWEK.

SPOSÓB SERWOWANIA:
SZASZŁYKI WYKŁADAMY NA MIX SAŁAT I DOPRAWIAMY SOSEM JOGURTOWYM I LIMONKĄ
Produkty:
Produkt
Kiełbasa cytrynowa
Produkt
Wątroba wieprzowa
Produkt
Kresowiak
Pokaż więcej propozycji