Aktualności
2016-05-23 Nowy sklep w CH Teofil
Szanowni Klienci, Jest nam niezmiernie miło poinformać, iż w dniu 21.05.2016 r. otworzyliśmy nasz kolejny sklep firmowy w Łodzi w Centrum Handlowy...
2016-03-22 Nowy sklep firmowy
Szanowni Klienci, Jest nam niezmiernie miło poinformać, iż w dniu 21.03.2016 r. otworzyliśmy nasz kolejny sklep firmowy w Łodzi, przy ul. Rojnej 3/...
2015-10-21 Poszerzenie oferty punktów hurtowych
Szanowni Klienci, Miło nam jest poinformować, iż od jutra 22.10.2015 w punktach sprzedaży hurtowej Zakładów Mięsnych "ZBYSZKO" będzie moż...

Przepisy

Poliki wołowe w sosie własnym

Składniki

Poliki wołowe 1 kg
Seler 2 małe sztuki lub 1 duża
Marchew 2 szt.
Pietruszka korzeń 2szt.
Cebula 2szt.
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
Mąka pszenna
Olej
Wytrawne czerwone wino 200 ml

Opis

Poliki myjemy, oprószamy solą, pieprzem oraz mąkaą i obsmażamy dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy razem z mięsem. Warzywa i mięso układamy w garnku i zalewamy woda doprawiając całość sola, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, w którym poliki będą miękkie. Następnie do duszącego się mięsa dolewamy wina i całość gotujemy jeszcze około 10-15 min.

Mięso wyjmujemy i dzielimy ostrożnie na 4 porcje w poprzek włókien i układamy na talerzach. Wywar doprawiamy do smaku i polewamy nim mięso. Poliki można podawać z kaszą gryczaną lub ryżem i surówką z kiszonego ogórka.
Produkty:
Produkt
Szynka kapitańska
Produkt
Żeberka wieprzowe paski
Produkt
Pasztetowa wędzona
Pokaż więcej propozycji