Produkty
Kulinarne propozycje:
Przepis
Pręga wołowa gotowana pod sosem chrzanowym
Pręgę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego, Vegety i kilku kropel magii lub sosu sojowo-grzybowego. Mięso gotujemy do momentu, w którym będziemy mogli bez trudu oddzielić od siebie włókna mięsa widelcem.
Sos chrzanowy:
Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu delikatnego zarumienienia. Następnie dodajemy kilka łyżek tartego chrzanu i całość chwilę razem smażymy. Dolewamy śmietanę 30% i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos doprawiamy solą ,pieprzem i szczyptą cukru.
Ugotowaną pręgę kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem chrzanowym.
Przepis
Tournedos z polędwicy wołowej
POLĘDWICĘ OCZYŚCIĆ Z BŁON I POKROIĆ NA CZTERY RÓWNE STEKI ORAZ OPRÓSZYĆ DELIKATNIE SOLĄ . BOKI STEKÓW OWINĄĆ PLASTRAMI BOCZKU I ŚCISNĄĆ WYKAŁACZKAMI.
NA PATELNIĘ WLAĆ OLIWĘ I OBSMAŻYĆ STEKI Z GÓRNEJ I DOLNEJ STRONY NA RUMIANY KOLOR, WSTAWIĆ DO PIECA ROZGRZANEGO DO 170 C NA OK. 8-10 min. (CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WYBRANEGO STOPNIA WYPIECZENIA STEKÓW).
POMIDORY MYJEMY I KROIMY NA TRZY PLASTRY, SOLIMY I PIEPRZYMY. ROZMARYN I 2 ZĄBKI CZOSNKU LEKKO SIEKAMY.
DODAJEMY POŁOWĘ MASŁA, MIESZAMY I SMARUJEMY POMIDORY OD STRONY PESTEK, WKŁADAMY DO PIECA ZE STEKAMI I PIECZEMY OK. 4-5 MIN.
Z POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MASŁA I CZOSNKU ROBIMY MASEŁKO CZOSNKOWE I SMARUJEMY POKROJONĄ BAGIETKĘ WKŁADAMY DO PIECA NA ok 3 MIN
SPOSÓB PODANIA:
NA ŚRODKU TALERZA UKŁADAMY PO TRZY GRZANKI, NASTĘPNIE PLASTRY POMIDORA, ŚWIEŻĄ RUKOLĘ I SOCZYSTY STEK. NA KONIEC SKRAPIAMY KREMEM BALSAMICZNYM.
Przepis
Stek t-bone z pieczonymi ziemniakami i sałatką vinaigrette
Steka należy marynować w oleju ze świeżymi ziołami przez około 12 godzin.
Steka smażymy na rozgrzanym grillu co najmniej 3 minuty z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Po zakończonym smażeniu należy odczekać ok. 3 minut zanim mięso się rozpręży, a następnie posypać gruboziarnistą solą.
Łączymy masło z czosnkiem oraz natką pietruszki i po dokładnym połączeniu składników kładziemy cząstkę masła na steku.
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatą i sosem vinaigrette.
Składniki do przygotowania sosu vinaigrette:
Oliwa, ocet winny biały, musztarda z gorczycą, czosnek, pieprz, sól, cukier, natka pietruszki.
