Aktualności
2014-06-13 Złap byka za rogi! Wielki konkurs grillowy!
Już 23 czerwca rusza Wielki Konkurs grillowy Zakładów Mięsnych ZBYSZKO! Dla wszystkich Klientów przygotowaliśmy linię wyśmienitych produktów grillo...
2014-05-21 Nowy sklep ZM ZBYSZKO w Skierniewicach
Wielkie otwarcie nowego sklepu ZM ZBYSZKO w Skierniewicach! Już w najbliższą sobotę 24 maja od godziny 7.00. Przygotowalismy dla Państwa degustację...
2014-05-07 Konkurs Wielkanocny
Archiwalny konkurs znajduje się pod adresem http://www.www.zm-zbyszko.pl/pl/konkurs

Przepisy

Rolada cielęca z żurawiną

Składniki

Kulka cielęca bez kości ok. 1,2 kg
Suszone owoce żurawiny 100 gr
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Majeranek
Folia aluminiowa

Opis

Z mięsa zdejmujemy błony i cienko je rozbijamy starając się nie dzielić go na mniejsze kawałki.

Kiedy mięso jest już rozbite, delikatnie układamy je na stole i posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.
Następnie na mięsie układamy owoce żurawiny i delikatnie zwijamy całość w rulon uważając, żeby mięso nie uległo rozerwaniu.

Zwinięte mięso przekładamy na folię aluminiową i posypujemy raz jeszcze wszystkimi przyprawami.
Następnie ostrożnie zwijamy folię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 90 minut. Tak przygotowaną roladę możemy podać jako zimną przekąskę, lub jako gorące danie mięsne.

Roladę serwowaną na zimno należy podać z dipem przygotowanym z żurawiny do mięs oraz chrzanu, połączonych w proporcji 1:1.
Do rolady na ciepło idealnie pasuje sos żurawinowy. Możemy przygotować go samodzielnie dodając ok. 100 ml żurawiny do mięs i ok. 50 ml czerwonego, wytrawnego wina do 200 ml gotującego się bulionu lub rosołu.

Całość należy zagotować, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz delikatnie zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.
Produkty:
Produkt
Ligawa wołowa
Produkt
Kiełbasa firmowa
kiełbasa średniorozdrobniona z wysokiej klasy mięsa wieprzowego i wołowego. Doskonała do grzania na ciepło w wodzie, doskonała na grilla, ognisko.
Produkt
Stek wołowy z antrykotu bez kości
Stek z mięsa wołowego sezonowanego-mrożonego
Pokaż więcej propozycji