Aktualności
2015-02-05 Wołowina kulinarna! Królewski smak.
Wołowina przez wielu szefów kuchni, i nie tylko, uznawana jest za jeden z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Co raz częściej także zaczyna gościć...
2015-01-30 ZM ZBYSZKO na targach Gruene Woche
Z przyjemnością informujemy, że otrzymaliśmy zaproszenie do uczestnictwa w targach Gruene Woche w Berlinie. Targi te już 80-ta edycja wydarzenia, k...
2014-12-08 Nowy sklep firmowy w Płocku!
Z przyjemnością informujemy, że w ostatnią sobotę 6 grudnia otwarty został nasz nowy sklep firmowy w Płocku przy ul. Gierzyńskiego 17C. Otwarcie sk...

Aktualności

2015-01-30 12:10

ZM ZBYSZKO na targach Gruene Woche

Z przyjemnością informujemy, że otrzymaliśmy zaproszenie do uczestnictwa w targach Gruene Woche w Berlinie. Targi te już 80-ta edycja wydarzenia, którego renoma znana jest w całej Europie. Wyjazd organizowany był przez Urząd Marszałkowski woj. łódzkiego. Do uczestnictwa zaproszeni zostali regionalni producenci, których wyroby reprezentować miały dorobek naszego regionu w zakresie żywności i produktów spożywczych. Nasze stoisko w hali polskiej cieszyło się ogromnym zainteresowaniem tysięcy odwiedzających gości.

Dla nas była to okazja do zaprezentowania oferty firmy szerokiemu gronu potencjalnych odbiorców. Bezpośrednie rozmowy z hurtownikami pozwoliły nam nawiązać cenne kontakty, co w przyszłości może zaowocować szerszą dystrybucją naszych wyrobów na rynku niemieckim.

Kulinarne propozycje:
Przepis
Bryzol z karczku
Karczek myjemy i dzielimy na 4 kotlety. Mięso dokładnie rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą ,pieprzem i mąką. Jajka wybijamy i dokładnie rozbijamy widelcem, doprawiamy je solą i pieprzem. Oprószone mięso zanurzamy w jajku tak, aby cale było nim otoczone i układamy na rozgrzanym oleju, nie zrzucając nadmiaru jajka. Po chwili zmniejszamy ogień pod patelnią i smażymy z obu stron sprawdzając, czy mięso nie jest surowe. Bryzole musimy smażyć znacznie dłużej niż np. „schabowe”. Bryzole możemy podać z ziemniakami puree i marchewką z groszkiem.
Przepis
Rolada cielęca z żurawiną
Z mięsa zdejmujemy błony i cienko je rozbijamy starając się nie dzielić go na mniejsze kawałki. Kiedy mięso jest już rozbite, delikatnie układamy je na stole i posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką. Następnie na mięsie układamy owoce żurawiny i delikatnie zwijamy całość w rulon uważając, żeby mięso nie uległo rozerwaniu. Zwinięte mięso przekładamy na folię aluminiową i posypujemy raz jeszcze wszystkimi przyprawami. Następnie ostrożnie zwijamy folię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 90 minut. Tak przygotowaną roladę możemy podać jako zimną przekąskę, lub jako gorące danie mięsne. Roladę serwowaną na zimno należy podać z dipem przygotowanym z żurawiny do mięs oraz chrzanu, połączonych w proporcji 1:1. Do rolady na ciepło idealnie pasuje sos żurawinowy. Możemy przygotować go samodzielnie dodając ok. 100 ml żurawiny do mięs i ok. 50 ml czerwonego, wytrawnego wina do 200 ml gotującego się bulionu lub rosołu. Całość należy zagotować, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz delikatnie zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.
Przepis
Bałkańskie szaszłyki z karkówki
WOŁOWINĘ KROIMY W ŚREDNIĄ KOSTKĘ, OPRÓSZAMY SOLĄ ZMIĘKCZAJĄCĄ, KOLENDRĄ, PIEPRZEM I KMINKIEM. CEBULĘ I CHILLI OBIERAMY, KROIMY DROBNO W KOSTKĘ ZALEWAMY PIWEM I DOPRAWIAMY MIĘSO. CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZ. JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM, ZGNIECIONYM CZOSNKIEM, SIEKANĄ DYMKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. PO UPŁYWIE CZASU MARYNOWANIA MIĘSO NADZIEWAMY NA DŁUGIE WYKAŁACZKI, WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA ok. 45 min I PIECZEMY W TEMPERATURZE 160 C PODLEWAJĄC OD CZASU RESZTĄ PIWA Z OLIWĄ Z OLIWEK. SPOSÓB SERWOWANIA: SZASZŁYKI WYKŁADAMY NA MIX SAŁAT I DOPRAWIAMY SOSEM JOGURTOWYM I LIMONKĄ
Pokaż więcej propozycji